maanantai 11. toukokuuta 2015

Luottokamaa: Shimano XT -jarrut

Vuodesta 2012 lähtien en ole ymmärtänyt ihmisten levyjarruongelmia. Miten niin levyt hinkkaa? Miten niin fasaani huutaa sateella? Miten niin pitää ilmata? Miten niin nesteet vuotaa levylle?

Vuodesta 2012 lähtien olen ajanut Shimanon XT-jarruilla, salaiselta koodinimeltään M785.

Shimanon jarrut tiedetään hyviksi. Silti jotkut idiootit ajelevat avideilla tai formuloilla tai heiskasilla tai millä vaan. En ymmärrä.

Ajoin Shimanoilla kolme kovaa, ympärivuotista kautta. Sitten etujarru piti ilmata. Mieti sitä.

Hyviä ominaisuuksia: Teho ja modulaatio - yhden sormen jarrut. Tila - ei hinkkaa hiekkasadekelilläkään. Hiljaisuus - verrattuna muihin. Saatavuus. Varaosat. Hinta. Se että kun kerran kolmessa vuodessa ehkä ilmaat, mineraaliöljy ei tapa.

Jos joskus ajaisin Alpeilla alamäkeen, puhuisin myös IceTech-jarrupalojen viileydestä, mutta en aja. Käytän EBC:n vihreitä nössöpaloja, koska niitä saa halvalla lähikaupasta. Levyinä käytän mitä milloinkin, mutta XT:n omat levyt jarruttavat hauskimmin.

Huonoja ominaisuuksia? No paljonko gramma painaa sinun takaraivossasi? Niin ja kun on yli 10 astetta pakkasta, mineraaliöljyn tuntuma pehmenee. Tuskin havaittavasti, ja kyllä ajorukkanen siinä holotnassa haittaa enemmän.

Häämatkalle ostin puolisollekin XT-jarrut. Koska ne ovat luottokamaa.

3 kommenttia:

 1. XT toimii. Kaikki XT toimii, 90-luvun V-jarruhässäkkää lukuun ottamatta. Kestää Alpit ja muut vuoristot.
  Kannattaa lähteä Alpeille, siellä on yhtä kivaa kuin Toscanassakin!

  VastaaPoista
 2. Vuodesta 2004 edelleen samat Hopen mono minit maasturissa kiinni, ostan uudet HETI kun nuo lopettaa toimimasta - eli vuodesta 2004 lähtien en ole ymmärtänyt ihmisten levyjarruongelmia. ;)

  VastaaPoista
 3. Itselläni on juuri XT:n kanssa ollu suurimmat ongelmat, kun alko ruikkimaan nesteitä levylle. Pari kertaa jaksoin vaihtaa palat ja levyn, mutta sitten alko tuntuun liian kalliilta. Nykyään käytössä SRAM Guide RSC ja hyvin toimii, mitä nyt kiljuu tuttuun Avid tyyliin.

  VastaaPoista