sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Rispaantunut vaijeri

Muistattekos nämä pannut? Minä muistan. Enteellisesti silloin kirjoitin, että "joku olkapään vaijereista venyi maksimiinsa".

Varsinaisesti pipi tuli silloin kyynärpäähän, mutta kun buranakuuri loppui, pipin alta paljastui toinen, vittumaisempi. "Joku olkapään vaijereista" taisi venyä maksiminsa yli ja rispaantui. Normikäytössä ja levossa käsi on kiva. Kyljellään nukkuessa vähän ahdistaa. Joissakin ääriyläasennoissa ahdistaa enemmän. Ja punttisalilla ahdistaa kunnolla. Rautoja voi liikutella, mutta vain jos olkapään asentoa väijyy. Voimaa puuttuu.

Vaarallisella, täydellisen epäpätevällä maallikkodiagnosoinnilla olen päätynyt näkemykseen, että kiertäjäkalvosin on lievästi repeytynyt. Harhakäsitystäni olen tukenut olkapään kliinisillä testivideoilla, joita löytyy youtubesta joka lähtöön, toinen toistaan hassumpia.

Tiedot Luulot viittaavat siihen, että näin lievänä vaivaa ei voi tai kannata hoitaa. Osaava olkapääkirurgi voisi siistiä vaijerin rispaantuneet reunat, mutta se vaatisi vähän tuuria ja paljon kantosidettä. Toisaalta, kuten polkupyörän vaijereista tiedämme, kiertäjäkalvosin ei omia aikojaan siistiydy vaan saattaa rispaantua lisää. Sitä kannattaa seurata.

Hoitona on liikunta eli jänteen ympäristön lihasten vahvistaminen kivun rajoissa. Tämä on niitä vaivoja, joiden kanssa eletään, tai oikeastaan kuollaan. Isäni, pitkän linjan terveyskeskuslääkäri, on erittäin hyvä jättämään tällaisia vaivoja turhaan ronkkimatta. Minäkin yritän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti