Onneksi 2 x 5 x 2:n lisäksi on toinenkin intervalliharjoitus, jota pääni kestää: pyramidi. Valitan, sekään ei ole tieteellisesti todistettu, pyöräilijöitä ihmetekoihin kautta maailman siivittävä, täsmällisiin sykeprosentteihin pelkistyvä salakaava.
Se on vain minulle sopiva tapa kitua erilaisten kynnysarvojen molemmin puolin.
Tiedän kynnysarvoista vaikka mitä. Aerobinen kynnys sijoittuu vauhtien "reippaasti" ja "kovaa" väliin. Anaerobinen kynnys sijoittuu vauhtien "kovaa" ja "täysii" väliin. Olen usein mittauttanut kynnysarvot itselläni ajamalla reippaasti, kovaa ja täysii. Tulos on tarkka. Jaksan ajaa reippaasti pitkään ja kovaa kauemmin kuin täysii.
Koska kisoissa ajetaan sekä kovaa että täysii, harjoituksissakin kannattaa. Pyramidi on sitä varten. Näin se käy.
Lämmittele. Aja sitten vedot, joiden pituudet ovat 1, 2, 3, 4, 5, 4, 3, 2 ja 1 minuuttia. Vetojen välissä kahden minuutin palautus. Sitten yritä kotiin suihkuun ilman että bonkkaat. Voit rakentaa pyramidin myös kuuteen minuuttiin, mutta silloin et jaksa ajaa loppuminuuttia yhtä lujaa kuin alkuminuuttia eli mokasit ja hävisit.
Minuutti ajetaan täysii mutta viisi minuuttia vain kovaa. Jalat kertovat vedon puolivälissä onko vauhti sopiva. Joka vetoon pitää löytää oikea vauhti. Siksi pyramidi kehittää kunnon lisäksi päätä.
Julmuudestaan huolimatta pyramidi on psyykkisesti helppo. Siksi se sopii pehmeille vanhoille paskoille. Minuutin jaksaa täysii koska se on vain minuutti, ja seuraavat ovat helpompia. Viisi minuuttia kestää kovaa, koska ei tarvitse ajaa täysii, ja seuraavat ovat lyhyempiä.
Harjoituspäiväkirja:
1:45, sis. pyramidivedot 1-5-1
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti