perjantai 1. elokuuta 2014

Urheilijan verenluovutusvinkit

Hämäsin. Tämän otsikon alle ei tullutkaan hirtehistä kuvaa lihamössöksi kaadutuista polvista. Ajattelin vain jeesustella kertomalla, että kävin tänään verenluovutuksessa. Ei mutta eikös verta tarvitse kilpakuntourheiluun?

Kyllä tarvitsee, vaan siihen minulla on vinkki.

Jos sattuu olemaan veriryhmältään AB-, voi luovuttaa plasmaa. Se uusiutuu niin nopeasti ja vaikuttaa suorituskykyyn niin vähän, että sitä voi luovuttaa kahden viikon välein, kun verenluovutuksessa varoaika on ties montako kuukautta. Plasmaakin tosin tarvitsee urheilussa, kuten hemohessut plasmanlaajentajineen opettivat, vaan siihen minulla on vinkki.

Jos AB- -veressä uiskentelee sopivia proteiineja, voi luovuttaa verihiutaleita. Nekin uusiutuvat nopeasti, mutta niitä ei lainkaan tarvitse urheilussa, paitsi jos kaatuu ja veren pitäisi hyytyä.

Veikkaan silti että joku tarvitsee hiutaleitani vielä enemmän, koska SPR:ltä soittelivat vakavankohteliaalla äänensävyllä.

Aivan sama. Iltalenkillä pyörässä oli pitkästä aikaa kevyttä lentoa. Saattoi johtua pyörästä. Saattoi johtua hyvästä mielestä, jota SPR myy ihmiskehon osien hinnalla. Mutta ainakaan hiutalevaje ei hidastanut.

Verihiutaleiden luovutus ei vaikuta hemoglobiiniin, mikä on hyvä, koska minulla se on alhainen, tällä hetkellä jopa kokoverenluovutusrajan alle.

Ja lopuksi en muuten todellakaan vittu haasta kumpaakaan lukijaa luovuttamaan verta. Se on oma asia ja aivan helvetin vapaaehtoista.

2 kommenttia:

  1. Plasmanluovuttajaksi kelpaavat myös B-pojat ja -tytöt. Ja luuydinrekisteriin voi vittu liittyä vaikkei kiinnostaisikaan luovuttaa verta.

    VastaaPoista