maanantai 23. tammikuuta 2017

Tämä ei ole mainos

Olli Miettinen on paitsi saakelin kova ajamaan pyörää, myös seniorikollegani polkupyöräbloggarina. Uusimmassa blogipostauksessaan Miettinen otti asiakseen valistaa lukijoita "maailman parhaasta talviajokengästä", joka on Lake MXZ 303.

Teksti on pitkä ja näennäisen asiantunteva, mutta uskottavuudeltaan vitullista höpöhöpöä. Joka helvetin sanakäänne tekee päivänselväksi, että Miettinen on saanut saapikkaat ilmaiseksi ja prostituoi itseään ylistämällä niitä maksusta.

Näinhän blogosfääri toimii, ja koko maailma, eipä siinä. Jos on näkyvyyttä, on myös ilmaisia talvisaapikkaita. Journalismin ammattilaisena haluaisin silti antaa Miettiselle pari vinkkiä.

Ammattimediassa on tapana kirjoittaa tavalla, joka antaa vaikutelman neutraalista ja tasapuolisesta tiedonvälityksestä. Hesari ei kopioi lehdistötiedotetta sellaisenaan, vaikka tiedotteen antaja antaisi toimittajalle talvisaapikkaat tai ostaisi Hesarilta puoli sivua mainostilaa. Neutraali ja tasapuolinen tiedonvälitys on illuusio, mutta sen luomiseksi on nähtävä vaivaa ja osattava tietty ilmaisutapa. Hesarin pääkirjoitus ja Miettisen arvio talvisaapikkaista operoivat samassa maailmassa, mutta vain toinen luo orastavan mielikuvan uskottavuudesta. Pitäisiköhän Miettisen ottaa silmä käteen tekstinsä kanssa ja pohtia uskottavuuden rakentamisen mekanismeja? Noin helvetin tökerösti ja näkyvästi mainostavalle bloggarille en antaisi ilmaiseksi edes puhkiajettuja sidejäni.

Polkupyöräblogosfääri olisi suppeampi ilman Miettisen blogia, ja ilmaiset talvisaapikkaat mitä ilmeisimmin pitävät blogin elossa, joten kyllä maahantuoja kaikin mokomin saa Miettiselle saapikkaita lahjoittaa. Moinen on moraalisesti erittäin kannatettavaa toimintaa, vink vink. Kehottaisin Miettistä kuitenkin suurempaan avoimuuteen lahjoitusten suhteen. Totta kyllä Miettisen blogin laidassa näkyy Laken mainos. Mutta jos haluaa uskottavuutta, ja sitä mainostaja haluaa, riippuvuussuhde pitää kirjoittaa auki. Mainita. Paljastaa. Tehdä selväksi.

Niin minä tein kun sain MCarbonilta hiirikuitukehän hajotettavaksi. Niin minä tein kun puoliso sai Pelagolta kiertuepyörän lainaan. Kansainvälisillä pyörä(tuote)bloggareilla on tapana kirjoittaa arvion alkuun, saivatko he tuotteen omaksi, arvioitavaksi vai ostivatko. Sillä saa uskottavuutta.

Talvisaapikas-esittelyssä, kuten viestinnän hätätilanteissa yleensäkin, Miettisen kannattaisi turvautua rehellisyyteen. Kukaan ei ole niin typerä että uskoo kritiikitöntä kritiikkiä. Siksi rehellinen kriittisyys on pohjimmiltaan paras tapa antaa tuotteelle näkyvyyttä.

Mitä niihin talvisaapikkaisiin tulee, minulla on ollut samanlaiset jo neljä talvea. Ne ovat ihan tavalliset talvipyöräilykengät.

Märällä ne ennen pitkää kastuvat joko varren kautta tai hiestä. Kuumalla ne saattavat hiostaa ja kylmällä tuntua kylmiltä, millä on valitettavan vähän tekemistä valmistajan speksien kanssa ja valitettavan paljon tekemistä käyttäjän osaamisen kanssa. Pitää olla omaan kehoon, olosuhteisiin ja ajoon nähden sopivasti kokoa, sukkaa, muuta vaatetta ja liikettä, että kengän saa toimimaan.

Ja niin kuin paksut ajokengät aina, myös Laket tuntuvat ikävästi huopatossuilta, joissa on klossi pohjassa.

Mitä tulee siihen Boan kiinnityssysteemiin jota Miettinen erityisesti ylistää, sen säätömahdollisuuksiin ja ikuiseen takuuseen, niin paskan vitut. Onhan sitä mukava säätää, mutta systeemi koostuu muoviräikästä, jossa on pikkuriikkiset hampaat ja vyyhti siimaa sisällä. Systeemi kiinnittyy kenkään pienimmällä mahdollisella torxilla. Voitte arvata, ettei Boa kamalasti tykkää mudasta tai jäästä.

Ikuinen takuu tarkoittaa, että Boa tietää systeemin hajoavan säännöllisesti. Siksi Boa-kauposta saa niitä räikkiä ja siimoja kun hakee vaan. Mutta ne pitää itse virkata sinne kengän sisään, mikä on vitullinen homma.

Minulta on hajonnut viisi Boa-räikkää, joista yksi juuri ennen kisaa. Lisäksi yhdestä kengästä rispaantui Boa-siima kengän tunnelin sisään, mikä teki kengistä käyttökelvottomat. Kengät kävivät Lakella amerikassa asti, mutta ikuinen takuu kattoi vain käyttökelvottomien kenkien paluupostin.

Niin että Miettis-Olli, mitä jos laittaisit siihen blogipostauksen alkuun, että sait ne kengät ilmaiseksi.

2 kommenttia:

  1. Erityisesti tykkään siitä kuinka tyylikkäästi Miettinen otti kritiikin vastaan omassa blogissaan. On se kova!

    VastaaPoista